ORFI

Az ORFI-ról röviden

Az ORFI a hazai reumatológia fellegvára, gyógyító-megelőző, tudományos kutató,  graduális és posztgraduális oktató munkát végez, országos szintű szervezési és módszertani feladatokat lát el.

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet, akkori nevén Országos Rheuma és Fürdőügyi Intézet, 1951-ben alapították a Lukács és Császár Gyógyfürdő valamint az államosított Irgalmasrendi Kórház összevonásával. Később kerültek az ORFI-hoz a mai aktív osztályoknak és a központi szakambulanciának helyet adó épületek. 1957-82 közötti időszak az ORFI aranykora, akkor vált a hazai reumatológia nemzetközileg is elismert országos csúcsintézményévé. 2000-ben a Budai Irgalmasrendi Kórház kiválásával azonban történetének legkomolyabb megpróbáltatása érte.

 

 

Az ORFI ma több mint négyszáz ággyal működik, 5 aktív és 3 rehabilitációs fekvőbeteg osztálya központi szakambulanciája van. Az Országos Osteoporosis és Arthritis Hálózat létrehozásával a gyulladásos, autoimmun és a metabolikus mozgásszervi betegségek centrumszintű ellátását végzi, a biológiai terápia hazai elterjesztésében vezető szerepet vállal. Az Intézet felvállalta a reumatológiai rehabilitációt is. Részt vesz a medikus- és szakorvosképzésben, egyetemi oktatásban.  Posztgraduális továbbképzései, tanfolyamai országszerte kedveltek. Az intézetben magas szintű kutató munka folyik. Az újjászervezett ORFI ma újra betölti az alapításkor kijelölt országos vezető szerepét.   

2020 óta, a Covid pandémia és az ezzel párhuzamosan zajló egészségügyi struktúra átszervezése az ORFI életét is messzemenően átalakította. 2020 áprilisban megalakult az Országos Mozgásszervi Intézet, mely az ORFI és az OORI összeolvadását jelentette, az ORFI mint az OMINT/ORFI kampusza működik tovább.