ORFI

Az ORFI-ról röviden

Az ORFI a hazai reumatológia fellegvára, gyógyító-megelőző, tudományos kutató,  graduális és posztgraduális oktató munkát végez, országos szintű szervezési és módszertani feladatokat lát el.

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet, akkori nevén Országos Rheuma és Fürdőügyi Intézet, 1951-ben alapították a Lukács és Császár Gyógyfürdő valamint az államosított Irgalmasrendi Kórház összevonásával. Később kerültek az ORFI-hoz a mai aktív osztályoknak és a központi szakambulanciának helyet adó épületek. 1957-82 közötti időszak az ORFI aranykora, akkor vált a hazai reumatológia nemzetközileg is elismert országos csúcsintézményévé. 2000-ben a Budai Irgalmasrendi Kórház kiválásával azonban történetének legkomolyabb megpróbáltatása érte.

 

 

Az ORFI ma több mint négyszáz ággyal működik, 5 aktív és 3 rehabilitációs fekvőbeteg osztálya központi szakambulanciája van. Az Országos Osteoporosis és Arthritis Hálózat létrehozásával a gyulladásos, autoimmun és a metabolikus mozgásszervi betegségek centrumszintű ellátását végzi, a biológiai terápia hazai elterjesztésében vezető szerepet vállal. Az Intézet felvállalta a reumatológiai rehabilitációt is. Részt vesz a medikus- és szakorvosképzésben, egyetemi oktatásban.  Posztgraduális továbbképzései, tanfolyamai országszerte kedveltek. Az intézetben magas szintű kutató munka folyik. Az újjászervezett ORFI ma újra betölti az alapításkor kijelölt országos vezető szerepét.