A térdkopás kezelése, nemcsak Chicagóban - II. GYÓGYSZERES TERÁPIA

2019.08.26.

Úgy fáj térdem! Szedhetek rá valamit? - és be is van dagadva... Gyógyszeres terápiával ma a fájdalmat tudjuk csökkenteni. Az artrózisos folyamatot kezelni nem tudjuk, bár újabb és újabb vegyületek kerülnek kipróbálásra, gyógyszervizsgálatok vannak folyamatban. A legelőrehaladottabb 3. fázisú gyógyszervizsgálat is a fájdalom csökkentését célozza, a vegyület biológiai terápiás szer (idegsejt növekedési faktor ellenes antitest) és nem-szteroid gyulladáscsökkentő kombinációja, a fájdalomérzékelést és a gyulladásos fájdalmat együttesen kezeli.


  • A fájdalomcsillapító gyógyszeres terápia első körben a beteg kompetenciája.

A recept nélkül is kapható lázcsillapító paracetamol (acetaminophen) utóbbi időben ugyan vesztett imázsából, kevésbé hatékony és mellékhatásai a nem-szteroidokéhoz hasonlóak, mégis az elsőként választandó szer, a maximális dózis: napi 8 tabletta (500mg/tabletta) pár napon át szedhető. Nagyobb adagban hosszabb ideig alkalmazva májkárosító hatása lehet.
A helyileg alkalmazható nem-szteroid kenőcsök, krémek, tapaszok a bőrön át is jól felszívódó vegyületek. A betegek együttműködése jó, hiszen ilyenkor közvetlenül a fájdalmas területet, az artrózisban oly gyakori ízületkörnyéki fájdalmat kezelik. 

  • A kopással mindig együtt jár kisebb-nagyobb gyulladásos fájdalom. Artrózisban is a nem-szteroid gyulladáscsökkentők a leggyakrabban alkalmazott szerek, nem-szelektívek (NSAID) és COX-2 gátlók (coxibok) egyaránt. Recept nélkül kaphatók az ibuprofen tartalmúak, a többi készítmény felírása, javaslata már orvosi kompetencia. Sok-sok vegyület és még több gyógyszer áll rendelkezésre, ma Magyarországon 152 féle NSAID készítmény van gyógyszertári forgalomban. Számos vizsgálat igazolta, hogy a NSAID-k a paracetamolnál hatékonyabb -, ugyanakkor egymással való összehasonlításban hasonló hatékonyságú fájdalomcsillapítók. Alkalmazásuknak korlátot szab jelentős toxicitásuk, az ismert gyomor/bél- (fekély/vérzés/perforáció) és szív- (szívinfarktus-stroke) mellékhatások vagy vesekárosodás. Ezek erőssége különbözik, ezért a NSAID szer kiválasztásánál mindig mérlegelnünk kell. Különösen veszélyeztetett az idős 65év feletti korosztály és veszélyt jelentenek az egyidejűleg szedett gyógyszerek (véralvadásgátlók, antidepresszánsok). Általános elv, hogy a NSAID-kat a lehető legkisebb, még effektív dózisban, a lehető legrövidebb ideig adjuk!

 

  • Heves fájdalmat okozó gyulladás esetén az artrózisos ízületbe, akárcsak primer gyulladásos artritisz esetén, tartós hatású szteroid injekció (triamcinolon) adása javasolt. Az injekció beadása az ebben gyakorlott szakember feladata, a sterilitás szabályainak megfelelően. Cukorbetegség és magas vérnyomás esetén ez külön mérlegelendő. Bár a szteroid injekció kapcsán szepszis vagy elfertőződés, mint szövődmény tehát elméletileg szóbajön, a gyakorlatban a sterilitás szabályait betartva, az ízületbe adott injekció biztonságos, könnyen kivitelezhető és jól tolerálható eljárás. Ritkán a fájdalom átmeneti rosszabbodása, az injekciót követő napokon pedig az arc kipirulása léphet fel. Összességében az injekció frappáns hatása a betegben önbizalmat és optimizmust ébreszt, a többi kezelési eljáráshoz is pozitív hozzáállást eredményez.  

 

  • Artrózisos fájdalom kezelésére kiegészítésképpen az Algopyrin (novamidazophen) mindig adható. Ha a fájdalomcsillapítás így sem elég hatékony, az erős fájdalomcsillapítók következnek. Az úgynevezett gyenge opioidok (kodein, tramadol) mellékhatásai is jelentősek (hányinger, szédülés, székrekedés, aluszékonyság, zavartság), az erős opioid készítmények, opiátok (morfin származékok, fentanyl) pedig már pszichoaktív tulajdonsággal bíró kábító fájdalomcsillapítók, a hozzászokás veszélyével, nagy megfontolással adhatók. Szerencsére, artrózisos fájdalom esetén ritkán szükségesek, kivételes okból rövid ideig rendszerint műtétre való várakozás ideje alatt.  

 

  • Artrózis kezelésében újdonságként a kapszaicin és a kannabinoidok alkalmazásáról is hallhattunk Chicagóban. A chili paprikából kivont kapszaicin - helyileg alkalmazva - a hő- és a fájdalominger közvetítésében játszik szerepet, az eleinte kellemetlen égő érzés idővel kifárad, 1-2 héten át tartó alkalmazása esetén eredményes fájdalomcsökkentés érhető el. Magyarországon elérhető kapszaicin tartalmú gyógyszer a Nicoflex kenőcs, vény nélkül kapható. Az eredetileg neuropátiás fájdalomban törzskönyvezett kapszaicint egyébként artrózis kezelésére kevés országban indikálják. Hasonló a helyzet a vadkenderből előállított kannabinoidokkal is. Magyarországon patikán kívül is beszerezhető, szabadáras, étrend kiegészítőnek számító termék a Cannabis Sativa, EU szabályozásnak megfelelő kendermag- és egyéb növényi olajokkal, Omega zsírsav tartalommal.   

 

  • Szintén a fájdalomérzékelést befolyásolják bizonyos neuroaktív szerek (SSRI, SNRI, ion-csatorna gátlók), melyeket eredetileg a depresszió, az epilepszia és a cukorbetegséghez társuló idegkárosodás kezelésében alkalmaztak pl. duloxetin (Cymbalta), pregabalin (Lyrica).

 

  • Fél-oki terápiának számítanak az úgynevezett kondroprotektív, azaz porcvédőszerek, a mindenki számára ismert Condrosulf,  DONA, Béres porcerő, Proenzi és sorolhatnám még. A diacerein a liliom virág kivonata. Hivatalosan étrend kiegészítők, recept nélkül kapható szerek, az artrózist tünetileg kezelik, hosszútávon az ízületi porckopást lassítják és a fájdalmat csökkentik. Ellentmondásos szerek, hatásukra bizonyíték nincs, mégis a klinikai gyakorlatban hatékonynak tűnnek. Az ízületi porcmatrix alapmolekulája ugyanis a glukózaminoglikán, melynek alkotóelemei a glukózamin és a kondrotitin. A „strukturális” hatás a nagy mennyiségű glukózamin vagy kondroitin bevitelével lehet kapcsolatos, az ízületi porc integritását javítják. Klinikai vizsgálatban legjobb hatásúnak a napi 1x1500mg glukózamin bizonyult.

 

  • Ide sorolandók még az ízületbe adott kis-közép- és nagy molekulasúlyú keresztkötésekkel bíró hialuronsav (HA) készítmények (Hyalgan, Synvisc, Monovisc), melyek viszkoelasztikus tulajdonságuknál fogva javítják az ízület kenését, védik a porcot; a szinovialis sejtekhez kötődve pedig fokozzák azok endogen hialuronsav termelését. A HA artrózisban való használatának eredeti célja az artrózisos ízületi folyadék csökkent HA tartalmának javítása azaz a viszkoszupplementáció. Postinjekciós fellángolás előfordulhat, igen ritka, de hevesebb lefolyású mind a szteroid injekciónál.  Részletesen ezzel a témával a 4. számú blogunkban foglalkozunk.

 

  • További lehetőség a saját vérlemezke-dús plazma (PRP) ízületi adása, mely nem más, mint a sajátvér terápia klinikailag és technikailag letisztult újkori alkalmazása. Steril körülmények között levett sajátvérből megfelelő standardizált technikával vérlemezke koncentrátum készül. Kezelés során a vérlemezkékből felszabadult nagy mennyiségű növekedési faktor az ízületi sejtek regenerációját eredményezi, a szervezet védekező rendszerét stimulálja. Csökkenti a fájdalmat és javítja a mobilitást. Eredményessége függ a sajátvér vérlemezke tartalmától, a vérkészítmény előállítási technikájától és az utókezeléstől. Bár a klinikai vizsgálatok a PRP hatékonyságát illetően elegendő bizonyítékkal nem szolgálnak, az eljárást mégis ajánlják, biztonságos, megfelelő körülmények között végezhető.