Filmet forgattunk

2022.03.26.

A Szakmai Továbbképző postgradualis nap szervezésére kért fel bennünket kurrens reumatológiai témában. Számuk rohamos növekedése folytán, az idősebb felnőttkor gyulladásos mozgásszervi betegségeit választottuk. A továbbképzés részeként a gyakorlati munkáról is szó esik egy rövid film keretén belül, melyet a Mikroklinikán forgattunk. Izgalmas esemény volt!!


A félórás videoban az idősebb korosztály gyulladásos mozgásszervi betegségeinek kezelését tárgyaljuk a gyakorlatban. A kezelés mindig komplex, a gyógyszeres terápia mellett magában foglalja a fizioterápiát, így a gyógytornát, masszázst és a fizikoterápiás eljárásokat.

Gyulladásos reumatológiai kórképek időskorban is kezdődhetnek, ezek lehetnek életkor-specifikusak, de lehetnek a felnőttkori betegségek időskori variánsai is.

Az idősek-idősödők száma világszerte rohamosan nő. Divatba jött az egészséges idősödés (successful aging), Ugyanakkor a számuk növekedésével az időskori betegeségek száma is nőtt, sőt a felnőttkori betegségek megjelenésének csúcsa is az idősebb korosztály felé tolódott.

Az életkor előrehaladtával nő az egyéb nem-gyulladásos mozgásszervi megbetegedések gyakorisága is (pl. csontritkulás, kopás, lágyrészbetegségek...), de gyakrabban társulnak belgyógyászati betegségek is. Mindezek együttes előfordulása nehezíti a diagnózist és a terápiát. A kezelés pedig nemcsak a betegségtől hanem a betegség stádiumától is függ. 

 

Itt szeretnénk felhívni a figyelmet a Továbbképzés egésznapos programjára. Az előadók magasan kvalifikált, elismert orvosok, szakemberek. Az előadások több izgalmas területet érintenek, az idősödés immunológiáját, az időskorban kezdődő autoimmun ízületi betegségeket, a polymyalgia rheumaticát és a társuló vasculitist. Az idős beteg mindig mint egységes egész tekintendő. Az idősek mindennapos fizikai és mentális aktivitásának  jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Specialis témákról, a nyirokoedémáról és a pulzáló elektromágneses érterápiáról (Bemer) is szó lesz.  

 

Minden érdeklődőt, nemcsak a szakembereket várjuk.  A programot mellékeljük.

http://drschmidtzsuzsanna.hu/uploads/ProgramMP220409_202203261157.pdf